Η συσχέτιση του πόνου στις αρθρώσεις με τις αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να έχει επιστημονική εξήγηση;
Όταν η γιαγιά μας λέει πως “θα βρέξει αύριο. με πονάνε οι κλειδώσεις μου” δεν το λέει, έχοντας κάποια μεταφυσική διαίσθηση πράγματι ισχύει.
Η ευαισθησία του ατόμου στις αλλαγές του καιρού με εμφάνιση συμπτωμάτων: πόνος στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, ακόμα και αλλαγή διάθεσης ονομάζεται μετεωροαστάθεια και η επιστήμη που ασχολείται με αυτό βιομετεωρολογία.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες που μελέτησαν την επιρροή της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης σε ασθενείς χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.
Ιαπωνική μελέτη στο International Journal of Biometeorology και στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης επιβεβαιώνει ότι η χαμηλή θερμοκρασία (κρύο) επιδρά στο αρθρικό υγρό των αρθρώσεων. Όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο μειώνεται η ροή του αρθρικού υγρού. Έτσι οι ασθενείς βιώνουν το αίσθημα της δυσκαμψίας και του πόνου.
Άλλη μελέτη από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Carl R. Darnell του Τέξας, και του Ορθοπαιδικού τμήματος του νοσοκομείου Geisinger του Danville έδειξε ότι η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση (υγρασία – βροχή) προκαλεί διαστολή στις αρθρώσεις και στα μαλακά μόρια, προκαλώντας ερεθισμό των υποδοχέων του πόνου και αύξηση της έντασης του. Αν παρομοιάσουμε την άρθρωση με ένα μπαλόνι η φυσιολογική ατμοσφαιρική πίεση “σπρώχνει” από όλες τις μεριές αυτό το μπαλόνι. Σε περίπτωση μείωσης της ατμοσφαιρικής πίεσης το μπαλόνι θα διασταλεί. Μια φυσιολογική άρθρωση ακόμα και όταν διασταλεί λιγάκι δεν πονάει. Μια άρθρωση όμως που έχει τραυματιστεί, που έχει φθαρεί ή που πάσχει από κάθε είδους αρθρίτιδα θα μεταδώσει πόνο.
Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η ευαισθησία στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών είναι 2-3 φορές συχνότερη στους ανθρώπους των αστικών περιοχών απ’ ότι στις αγροτικές περιοχές. Επίσης τα συμπτώματα του πόνου εμφανίζονται κυρίως στους μεταβατικούς μήνες, δηλαδή κατά τη μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη (Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο) και το φθινόπωρο (Οκτώβριο – Νοέμβριο). Αυτό οφείλεται στη μεγάλη μεταβλητότητα του καιρού. Καθώς και σε ορισμένες εποχιακές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Τέλος είναι πιο έντονα στις ηλικίες άνω των 40.
Είναι πλέον αποδεκτό και από τους επιστήμονες ότι η κλιματολογικές – καιρικές αλλαγές επιδρούν στο σώμα μας και -το σημαντικότερο- μας προειδοποιούν ότι πρόκειται να εμφανιστούν. Έτσι και η πρόοδος της επιστήμης μπορεί να βασίζεται και να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της την λαϊκή εμπειρία και σοφία.
Έχει ο καιρός γυρίσματα…
Στράτος Σκοτεινιάδης Φυσικοθεραπευτής