Το «κόλλημα» των ανηλίκων στη Tηλεόραση και τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, συχνά με γονική συναίνεση, προκαλεί σοβαρές διαταραχές.
Αν και απαραίτητα στη ζωή μας ως εργαλεία δουλειάς, μάθησης και «παράθυρα» επικοινωνίας με τον κόσμο, το κομπιούτερ και η τηλεόραση βλάπτουν πολλαπλώς την υγεία όταν γίνεται κατάχρηση. Ιδιαίτερα επιβλαβές αποδεικνύεται το «κόλλημα» με κάθε είδος οθόνη στα μικρά παιδιά, που συχνά ενθαρρύνονται από τους γονείς να περάσουν την ώρα τους παρέα με την «ηλεκτρονική νταντά» από την νηπιακή ηλικία. Το ακόλουθο συγκριτικό τεστ φανερώνει πως η τηλεόραση είναι πιο επιζήμια σε ό,τι αφορά την πρόσληψη παραπανίσιων κιλών κάτι που ευνοείται και από τις συχνές διαφημίσεις των ανθυγιεινών σνακ και τον αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα σχετιζόμενα με την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Από την άλλη, το κομπιούτερ βλάπτει περισσότερο τα μάτια και το μυοσκελετικό σύστημα προκαλώντας κύφωση και σκολίωση, ενώ οδηγεί παιδιά και έφηβους στην απομόνωση και τον e-εθισμό. Ο τελευταίος αποτελεί τη νεότερη μορφή απειλής που υπονομεύει την ψυχική, συναισθηματική και νοητική υγεία των βλασταριών μας.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΟΠΛΗΚΤΟΙ
Η μικρή οθόνη μεγαλώνει παχύσαρκα παιδιά
Οι ειδικοί θέτουν ως ανώτατο όριο καλής χρήσης τις 2 ώρες τηλεόρασης την ημέρα. Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ φανερώνει ότι όσα παιδιά βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση (δηλαδή η πλειονότητα των Ελληνόπουλων που ξεπερνά τις 2,5 ώρες καθημερινά) έχουν 61% πιθανότητες να εμφανίσουν συναισθηματικές διαταραχές, προβλήματα επικοινωνίας και δυσκολία στην συγκέντρωση. Η «τηλεορασοπληξία» έχει άμεση επίπτωση και στο σωματικό βάρος, με μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια να επιβεβαιώνει ότι όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά τόσο περισσότερες θερμίδες προσλαμβάνουν.
Έτσι τα 4χρονα που βλέπουν 2,4 ώρες τηλεόραση την ημέρα προσλαμβάνουν 1.600 θερμίδες, ενώ αυτά που βλέπουν 1,1 ώρα τηλεόρασης την ημέρα προσλαμβάνουν 114 λιγότερες θερμίδες.
Για την αποφυγή της παχυσαρκίας, το μόνο μέτρο είναι να μην τσιμπολογάμε μπροστά στην TV.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Η απόσταση που πρέπει να μας χωρίζει από την τηλεόραση είναι 3 μέτρα. Ο εργονομικός τρόπος καθίσματος είναι με την πλάτη να ακουμπά στο κάθισμα, τους μηρούς σε ορθή γωνία με τον κορμό, και τα πόδια όχι κρεμασμένα στον αέρα, αλλά να ακουμπούν στο πάτωμα. Η συνήθεια να βλέπουμε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο πλάι στο κρεβάτι ή στον καναπέ, στηριγμένοι στο ένα μπράτσο ή στον ώμο, είναι επιβλαβής γιατί το σώμα μας προσαρμόζεται σε μια μη φυσιολογική θέση και επιβαρύνονται η οσφυϊκή και η αυχενική μοίρα.
ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΗΔΕΣ
Στις 2 ώρες την ημέρα θέτουν οι ειδικοί και το όριο ασφαλούς χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για τα παιδιά. Όσα το ξεπερνούν έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα και διαταραχές της συμπεριφοράς. Από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» προκύπτει ότι το 12,8% των Ελληνόπουλων έχει προβληματική σχέση με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και το Διαδίκτυο, ενώ τουλάχιστον το 1% των εφήβων πάσχει από e-εθισμό και 20% επισκέπτεται ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Οι έφηβοι που βρίσκονται στα πρόθυρα e-εξάρτησης περνούν έως και σαράντα ώρες την εβδομάδα στο Διαδίκτυο. Επίσης, ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ενοχοποιείται για την παιδική επιδημία μυωπίας. Ένα στα τέσσερα παιδιά που χρησιμοποιούν υπολογιστή χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά, ενώ το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών με μυωπία έχει διπλασιαστεί την τελευταία τριετία, φθάνοντας το 34%.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Η θέση μπροστά στον υπολογιστή είναι προσαρμοσμένη για ενήλικες, οπότε τα παιδιά που έχουν μικρότερη σωματική διάπλαση αναγκάζονται να τεντώσουν το λαιμό, γιατί η οθόνη είναι ψηλά, ή τους αγκώνες, γιατί το πληκτρολόγιο είναι μακριά. Η προσήλωση σε λάθος στάση είναι πολύ επιζήμια γιατί κλειδώνει για μεγάλο διάστημα το σκελετό σε στρεβλή θέση και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κύφωσης και σκολίωσης. Έτσι λοιπόν, πρέπει να κάθονται σε σωστό ύψος και απόσταση, ώστε το κεφάλι τους να απέχει 50-60 cm από την οθόνη και το βλέμμα τους να είναι ελαφρώς χαμηλωμένο σε γωνία 15 μοιρών.
Στράτος Σκοτεινιάδης Φυσικοθεραπευτής