Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο αυτό είναι πάρα πολλές. Η βασικότερη ώμος είναι η κακή στάση του αυχένα. Η χρήση των υπολογιστών, παιχνιδομηχανών, tablets, αλλά και η μανιώδη υπερβολική χρήση των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) είναι η κύρια αιτία, που είναι πρώτη στη σειρά και ενδιαφέρει την μεγαλύτερη μερίδα του σύγχρονου πληθυσμού ακόμα και τα παιδιά.
Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούμε τις λέξεις σύνδρομο ηλεκτρονικών υπολογιστών (i-syndroms), σύνδρομο έξυπνων τηλεφώνων – παιχνιδομηχανών (gadget syndrom) και σύνδρομο υπέρχρησης (υπερβολική χρήση).
Άλλη αιτία συχνή είναι οι χειρονακτικές εργασίες, το σήκωμα βάρους και γενικά ότι έχει σχέση με αποτέλεσμα κακής στάσης και θέσης του σώματος.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το αυχενικό σύνδρομο είναι: πόνος στον αυχένα, δυσκαμψία, πονοκέφαλος και ζάλη, πόνος στον ώμο, στο βραχίονα και στο χέρι με μυϊκή αδυναμία, μουδιάσματα αλλά και με μειωμένα αντανακλαστικά.
Η φυσικοθεραπεία βοηθάει για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών. Μπορεί να συνδυαστεί με αντιφλεγμονώδες και αναλγητικά φάρμακα. Τα μέσα φυσικοθεραπείας που εφαρμόζονται μπορεί να είναι τα μαγνητικά πεδία, το ψυχρό laser, υπέρηχα, διαθερμίες, ιοντοφόριση κ.α. Καθώς και ειδικές ασκήσεις: χαλάρωσης, διάτασης και ενδυνάμωσης των αυχενικών μυών, είναι ευεργετικές εφόσον γίνονται σωστά και δεν ξεπερνούν κάποια όρια.
Η φυσικοθεραπεία εκτός από την θεραπευτική της ιδιότητα έχει και συμβουλευτική. Ο φυσικοθεραπευτής υποχρεούται να συζητάει και να διορθώνει τις “κακές συνήθειες” του ασθενή κατά τον ύπνο, την εργασία, τις δουλειές του σπιτιού ώστε να μην έχουμε πρόσκαιρη μετρίαση του πόνου αλλά βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα σε βάθος χρόνου.
Απλές συμβουλές
- Αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα. Η ιδανική θέση είναι η πλάγια και η ανάσκελα. Διαλέξτε το σωστό μαξιλάρι για τον ύπνο σας. Αντικαταστήστε το στρώμα σας εάν το έχετε πάνω από 10 χρόνια. Προτιμήστε στρώμα χωρίς ελατήρια πού έχουν συμπαγή επένδυση από latex foam και μαξιλάρι ανατομικό από το ίδιο υλικό, που κρατάει το κεφάλι σε ευθεία γραμμή με την σπονδυλική στήλη.
- Αποφεύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια. Το πιθανότερο είναι το πρωί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή με δυσκαμψία στον αυχένα.
- Αποφεύγετε να στερεώνετε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και στον ώμο σας όταν μιλάτε. Χρησιμοποιήστε ακουστικά (hands free).
- Προσοχή στα βάρη. Όταν πάτε για ψώνια, μην κουβαλάτε όλες τις τσάντες μαζί, και σίγουρα όχι με το ένα χέρι. Σε αυτή την περίπτωση πιέζετε η μια πλευρά του σώματος με αποτέλεσμα να χαλάει η ισορροπία της σπονδυλικής στήλης. Κατάσταση που προκαλεί πόνο όχι μόνο στον αυχένα αλλά στην πλάτη και στη μέση.
- Τα λάθος παπούτσια (τακούνια – φλατ – σανδάλια κτλ.) δημιουργούν μία παρόμοια κατάσταση σαν κι αυτή που αναφέραμε πάνω που έχει σχέση με την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήστε ορθωτικά πέλματα που κατασκευάζονται βάση πελματογραφήματος.
- Όταν οδηγείτε, φροντίστε να κρατάτε ίσια τη σπονδυλική σας στήλη, χαλαρούς τους ώμους και τον αυχένα. Στις μακρινές αποστάσεις κάντε συχνές στάσεις για να χαλαρώσετε.
- Επειδή το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα, το χειμώνα χρησιμοποιούμε κασκόλ και ζεστά ρούχα (ζιβάγκο). Αποφεύγουμε τα κρύα ρεύματα (κλιματιστικά – ανεμιστήρες το καλοκαίρι), ανοιχτό παράθυρο αυτοκινήτου κατά την οδήγηση και οδήγηση δίκυκλου.
- Στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, θα πρέπει να προσέξουμε τη στάση του αυχένα. Πρέπει να τον κρατάμε σε ουδέτερη θέση. Να αποφεύγουμε την κάμψη και τις πλάγιες κινήσεις για πολύ ώρα. (Επίσης μην ξεχνάμε και την απαγορευτική κίνηση του αυχένα. Την έκταση – όταν σηκώνουμε το κεφάλι προς τα πάνω.) Γι’αυτό το λόγο δίνουμε σημασία στην εργονομία του χώρου εργασίας μας. Όπως κατάλληλο κάθισμα με σωστή ρύθμιση του ύψους του, σωστή θέση της οθόνης του υπολογιστή και του πληκτρολογίου. Κάνουμε συχνά διαλείμματα ώστε να αποφεύγουμε την καθήλωση του αυχένα στην ίδια θέση. (Σηκωνόμαστε και περπατάμε μερικά λεπτά και εφαρμόζουμε τις διατάσεις)
Στράτος Σκοτεινιάδης , Φυσικοθεραπευτής