Η ΙΟΝΤΟΦΟΡΕΣΗ είναι μια φυσικοθεραπευτική μέθοδος όπου χορηγούμαι ένα φάρμακο σε ενέσιμη μορφή στην πάσχουσα περιοχή με την βοήθεια συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος.electrotherapy with iontoforisi

Πιο απλά η ιοντοφόρεση είναι μια θεραπευτική τεχνική όπου μεταφέρονται τα ιόντα του φαρμάκου από το δέρμα στους πάσχοντες ιστούς.

Το ρεύμα που χρησιμοποιούμε είναι το γαλβανικό, όπου η δύναμη που ενεργεί κινεί τα ιόντα του φαρμάκου με αποτέλεσμα τα θετικά (+) ιόντα να κινούνται προς τον αρνητικό πόλο και τα αρνητικά (–) ιόντα προς τον θετικό. Σε αυτήν τη κινητικότητα των ιόντων στηρίζεται η μέθοδος της ιοντοφόρεσης.

 Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ένεση   χωρίς   βελόνα.

 Τα πλεονεκτήματα της Ι Ο Ν Τ Ο Φ Ο Ρ Ε Σ Η Σ

Όλη η ποσότητα του ενέσιμου φαρμάκου εισέρχεται ταχύτατα και αποκλειστικά μόνο στην πάσχουσα περιοχή, φέροντας άμεσα αποτελέσματα. Επίσης η ποσότητα του φαρμάκου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος είναι ελάχιστη μειώνοντας τις παρενέργειες που ενδεχομένως να προκαλεί. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι είναι μια ανώδυνη τεχνική.

Για αυτούς τους λόγους η ιοντοφόρεση είναι πιο αποτελεσματική από την θεραπεία με χάπια δια στόματος και από την θεραπεία με ενέσεις ενδομυϊκά. Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούμε διάφορα ενέσιμα φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά, κολλαγόνο.

Παθήσεις που εφαρμόζεται η ιοντοφόρεση

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να εφαρμοστεί η ιοντοφόρεση στην φυσικοθεραπεία. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι

  • Σε όλες τις αθλητικές κακώσεις: αιματώματα, οιδήματα, διαστρέμματα, ρίξεις και θλάσεις συνδέσμων, μυών.
  • Σε όλες τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης: αυχενικό σύνδρομο, ραχιαλγία, οσφυαλγία, ισχιαλγία.
  • Σε όλες τις παθήσεις της άρθρωσης του ώμου: ασβεστοποιός τενοντίτιδα, παγωμένος ώμος, αρθρίτιδα του ώμου, τενοντίτιδα υπερακανθίου, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής των στροφέων.
  • Σε όλες τις παθήσεις της άρθρωσης του γόνατος: οστεοαρθρίτιδα, χονδροπάθεια, ρήξη μηνίσκων.
  • Σε όλες τις παθήσεις της άρθρωσης του ισχίου: οστεοαρθρίτιδα, υμενίτιδα.
  • Καθώς και σε επικονδυλίτιδα αγκώνα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνης, κτλ.

Που δεν εφαρμόζεται;

  • Σε άτομα με προβλήματα αισθητικότητας.
  • Σε αλλεργικά άτομα στο φάρμακο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε περιοχές του δέρματος με εκδορές, ανοιχτές πληγές και σε περιοχές με ευρυαγγείες.
  • Σε γυναίκες στο στάδιο εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή έμμηνο ρύσης

Στο ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, αναλαμβάνουμε με πλήρη ευθύνη και βασιζόμενοι στην υψηλή τεχνογνωσία μας, να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία ενώ παράλληλα είμαστε πάντα στο πλευρό σας παρέχοντας εξειδικευμένη φροντίδα, που θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε με ασφάλεια στην καθημερινότητα σας. Θα συνεργαστούμε μαζί σας για να ανακτήσουμε τη δύναμη σας, την κινητικότητα και την ισορροπία σας.

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία.