Ο πελματογράφος είναι μια διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια.Orthopedic pelmatographima

Είναι μια πλατφόρμα με χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν την εικόνα των πελμάτων μας, συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή, όπου με ειδικό πρόγραμμα μας δίνει τα αποτελέσματα της μέτρησης και την δυνατότητα σύγκρισης αυτών με τις φυσιολογικές τιμές. Τα στοιχεία καταγράφονται στο πελματογράφημα.

Το πελματογράφημα χωρίζεται σε δύο φάσεις:

  • Στατικό πελματογράφημα : Ο εξεταζόμενος στέκεται πάνω στον πελματογράφο που επεξεργάζεται τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα πόδια. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του ατόμου στην όρθια θέση.
  • Δυναμικό πελματογράφημα : Ο εξεταζόμενος βαδίζει πάνω στον πελματογράφο με κανονική ταχύτητα και ο πελματογράφος αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού. Μετράει την πίεση που ασκείται σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων.

Με βάση των δεδομένων και των αναλύσεων αυτών πετυχαίνουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος των κάτω άκρων. Με τα ευρήματα αυτά έχουμε την δυνατότητα κατασκευής ορθωτικών πελμάτων που βοηθούν στην σωστή λειτουργία των ποδιών και αυτόματα στην θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΥΚΝΕΙΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΠΕΛΜΑΤΩΝ

Διαβητικό πόδι  – Πλατυποδία – Κοιλοποδία – Ραιβοποδία  – Βλαισοποδία – Βλαισός μεγάλος δάκτυλος – Άκανθα πτέρνας  – Νευρίνωμα Morton – Τενοντίτιδα αχίλλειου – Πελματιαία απονευρωσίτιδα  – Μεταταρσιαλγία – Κάλοι

Πρέπει να επισημάνουμε ότι με τα ορθωτικά πέλματα δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τις παθήσεις των κάτω άκρων, αλλά βοηθάμε και σε άλλες όπως: χρόνιες και οξείες οσφυαλγίες, ισχιαλγίες και ραχιαλγίες, αρθρίτιδες γονάτων και ισχίων. Γιατί φορώντας ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ισορροπίας με αποτέλεσμα την διόρθωση της στάσης μας.

Επίσης με τα ορθωτικά πέλματα βελτιώνουμε την ανισοσκελία που προκαλεί διάφορα προβλήματα. Ενδείκνυνται επίσης για νευρολογικές παθήσεις όπως σπαστική εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, σύνδρομο Parkinson κ.α.

Για εργαζόμενους υποχρεωμένοι σε ορθοστασία, σε αυτούς που νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα. Καθώς απαραίτητα είναι σε αθλητές με σκοπό την βελτίωση της απόδοσης τους (λόγω του ότι τα πέλματα επιτρέπουν την ισομερή και αρμονική κατανομή των πιέσεων σε όλο το εύρος του τριγώνου στήριξης του ποδιού) και συγχρόνως στον περιορισμό μυϊκών κακώσεων – τραυματισμών.

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικά ανεπτυγμένα πόδια τα οποία δομικά είναι σταθερά και λειτουργικά. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά εμφανίζονται παραλλαγές της φυσιολογικής δομής και ευθυγράμμισης των αρθρώσεων του ποδιού.

Αποτέλεσμα αυτών των παραλλαγών είναι οι παραμορφώσεις και οι διαταραχές βάδισης.

Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις ηλικίες από 3-14 χρονών, ανάλογα φυσικά και με την πάθηση.  Συνήθως γίνονται αντιληπτά από τους γονείς ή από τα ίδια τα παιδιά που παραπονιούνται για πόνους και εύκολη κόπωση.

Σ ’αυτές τις περιπτώσεις κρύβεται μια ανωμαλία που αναγκάζει τους μύες του ποδιού να έλκουν από διαφορετικές γωνίες απ’ ότι θα έπρεπε με συνέπεια την υπερβολική κόπωση.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα συμπτώματα και αυτό έγκειται στην παρατηρητικότητα ή την ανησυχία του εκάστοτε γονέα.

Οι πιο κοινές παθήσεις που αφορούν το παιδικό πόδι είναι:

Πλατυποδία – Βλαισοπλατυποδία – Ραιβοποδία – Ιπποποδία – Ραιβοϊπποποδία – Κοιλοποδία – Πτερνοποδία  – Βλαισοποδία – Ανισοσκελία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι οι παιδικές παθήσεις του πέλματος, άσχετα αν προκαλούν πόνο ή όχι, είναι μία από τις αιτιολογίες για σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, των γονάτων και των ισχίων.

Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει και να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση με τη χρήση του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος.

Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα ορθωτικά πέλματα είναι το πρώτο είδος θεραπείας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παιδικές παθήσεις του πέλματος.

Η επιτυχία της θεραπείας αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή της στην κατάλληλη ηλικία, όπως 2-5 χρόνων όπου και γίνονται οι δραστικές αλλαγές στο πόδι. Μια τελευταία ευκαιρία μάς δίνεται μεταξύ 9-14 χρόνων, όπου γίνεται η επόμενη σημαντική ανάπτυξη του σώματος των παιδιών.

Στο ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, αναλαμβάνουμε με πλήρη ευθύνη και βασιζόμενοι στην υψηλή τεχνογνωσία μας, να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία ενώ παράλληλα είμαστε πάντα στο πλευρό σας παρέχοντας εξειδικευμένη φροντίδα, που θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε με ασφάλεια στην καθημερινότητα σας. Θα συνεργαστούμε μαζί σας για να ανακτήσουμε τη δύναμη σας, την κινητικότητα και την ισορροπία σας.

Κλείστε ραντεβού ή εκδηλώστε ενδιαφέρον για επικοινωνία.